Testujeme cukrárske piškóty: Aké by mali byť?

06
Chuťmeter:
 
 
Kultové tiramisu potrebuje špeciálne dlhé s názvom savoiardi. Z akých si ho urobíte vy?

Kultové tiramisu potrebuje špeciálne dlhé s názvom savoiardi. Z akých si ho urobíte vy?

Aké by mali byť?

Charakteristickým znakom piškót je ich krehká štruktúra, to všetko vďaka špecifickému výrobnému postupu a spôsobu pečenia. Po zmiešaní surovín sa piškótová masa scedí a intenzívne šľahá, kým nevznikne stabilná pena. Tá sa strieka do formy s tvarom finálnej piškóty, posýpa sa cukrovou múčkou a pečie. Základom dobrej piškóty je vždy pšeničná múka, cukor a vajcia. Prvotriedne piškóty sú krehké, na povrchu hladké, po okrajoch pravidelné, s dostatočne pórovitou striedkou, rovnomerne vypečené, so sladkastou chuťou a zlatožltou farbou. Správne uskladnené vydržia viac ako 8 mesiacov.

Hodnotili:

Piškóty hodnotili odborní posudzovatelia a naša cukrárka. Pri šiestich anonymných vzorkách si všímali tvar, farbu, vôňu, chuť, konzistenciu a celkový výsledný dojem.

Alžbeta Medveďová

Hodnotenie vykonala so skupinou zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia kvality potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego

Náš kuchár používa piškóty v rôznych formách ako prílohu k základným aj luxusným dezertom, ku káve aj k mliečnym produktom. Má rád ich chrumkavú sladkosť, ktorá sa na jazyku rozplynie do jemnej ľahkej peny.

Veronika Kollárová

Piškóty majú v dezertoch našej cukrárky široké využitie. Sú základom do cheesecaku, výborného tiramisu alebo v nepečených zákuskoch. Rada ich používa, pretože sú porézne, takže nasiaknu všemožnými chuťami.

Bezchybné: Sponge cake fingers

200 g, 0,79 eura
Vyrobené:
na Slovensku
Zloženie: pšeničná múka, cukor, vajcia, kukuričný škrob, glukózovo- -fruktózový sirup, kypriace látky, stabilizátor, arómy
Celkový dojem: Piškóty majú bezchybný tvar s rovnomerným popraškom cukru. Veľmi príjemne voňajú po vanilke a sú primerane sladké, s citrusovými tónmi v dochuti. Okrem toho krásne chrumkajú. Považujeme ich za najuniverzálnejšie.

 

Naj na tiramisu: Ladyfinger

400 g, 1,69 eura
Vyrobené:
v Taliansku
Zloženie: pšeničná múka, cukor, celé vajcia 26 %, kypriace látky, glukózový sirup, aróma
Celkový dojem: Typické talianske savoiardi s nedokonalosťami povrchu a výraznou cukrovou kôrkou. Ako jediné majú jemne citrusovú arómu, ktorá je výraznejšia ako vanilková. Sú chrumkavé. Zo všetkých vzoriek sú podľa tradície a tvaru najvhodnejšie na talianske dezerty ako tiramisu.

 

Príjemná vôňa: Pafino

100 g, 0,89 eura
Vyrobené:
na Slovensku
Zloženie: pšeničná múka 40 %, cukor, vajcia 26 %, kukuričný škrob, glukózovo-fruktózový sirup, kypriace látky, stabilizátor, arómy
Celkový dojem: Bledšie piškóty s mierne pórovitým a trochu popraskaným povrchom. Farba je zlatožltá. Príjemne voňajú po použitých surovinách, ich chuť je sladká bez rušivých dochutí. Sú výnimočne krehké, výborný dojem z chrumkavosti kazí len zvýšená lepivosť v ústach.

 

Klasický tvar: Antico borgo savoiardi

200 g, 0,99 eura
Vyrobené:
v Taliansku
Zloženie: pšeničná múka, cukor, vajcia 26 %, kypriace látky, glukózový sirup, prírodná aróma, soľ
Celkový dojem: Tvarom sú to klasické talianske savoiardi. Na povrchu sú popraskané, pocukrovanie nie je rovnomerné. Piškóty majú jemne sladkastú vôňu s intenzívnejším bielkovým tónom. Majú ľahučký špongiový prierez, ale v ústach sú extrémne suché a drobivé.

 

Najtmavšie: Tastino biscuits

200 g, 0,79 eura
Vyrobené:
neuvedené
Zloženie: pšeničná múka 40 %, vajcia 26 %, kukuričný škrob, glukózovo-fruktózový sirup, kypriace látky, stabilizátor, arómy
Celkový dojem: Najtmavšie piškóty zo všetkých, s výnimočne pravidelným tvarom, bez nedokonalostí na povrchu. Sladkú vôňu miestami prekrýva prenikavý závan bielkovej arómy. Piškóty sú málo krehké a v ústach sa trochu lepia.

 

Najsladšie: Eierbiskotten

200 g, 0,85 eura
Vyrobené:
v Rakúsku
Zloženie: cukor, pšeničná múka, vajcia 29 %, glukózovo-fruktózový sirup, aróma
Celkový dojem: Piškóty majú nesúrodý tvar, sú nízke, bez výraznejšej pórovitosti striedky. Tieto piškóty sú najsladšie zo všetkých a pri sladkosti zaniká vanilková aróma. Vôňa je neutrálna. Piškóty nie sú špongiové, ale suché a chrumkavé. Zaujali nás najmenej.

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Testujeme cukrárske piškóty: Aké by mali byť?
Dobroslava Brunovská