Testujeme pesto: Čo tvorí jeho základ a ako by malo chutiť?

06
Chuťmeter:
 
 
Jeho základ tvoria jemne nadrvené bylinky, píniové oriešky a olivový olej. No môže byť doplnené o ďalšie suroviny, preto sa naozaj oplatí čítať jeho zloženie. My sme si posvietili na tieto druhy.

Jeho základ tvoria jemne nadrvené bylinky, píniové oriešky a olivový olej. No môže byť doplnené o ďalšie suroviny, preto sa naozaj oplatí čítať jeho zloženie. My sme si posvietili na tieto druhy.

Aké by malo byť?

Tradičné recepty na zelené Pesto alla Genovese sa zhodujú aspoň na základných surovinách – mladých lístkoch bazalky, píniových orieškoch, panenskom olivovom oleji, cesnaku, soli a tvrdých syroch či ich kombinácii (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino).

Hodnotili:

Pesto hodnotili odborní posudzovatelia a naša kolegyňa. Pri šiestich anonymných vzorkách zeleného pesta hodnotili vôňu, chuť, farbu a celkový výsledný dojem.

Ing. Alžbeta Medveďová, PhD.

Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego

Hovoríme mu náš dvorný kuchár a vieme, že keď niečo uvarí, bude to na jednotku. Z jeho kuchyne odchádzame veľmi nerady! A aj on rozhodol, že víťazom testu sa stalo pesto Presto alla Genovese.

Eva Doktorová

Naša jazyková redaktorka používa pesto rada a často. Pridáva ho do zdravej hráškovej polievky, ktorá chutí celej rodine, alebo do cuketových špagiet a omáčky z lúpaných paradajok.

Víťaz

Bazalkové a píniové: Pesto Alla Genovese

Clever (Billa), 190 g, 1,29 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: bazalka 46 %, slnečnicový olej 34 % píniové oriešky 8 %, olivový olej 3 %, Grana Padano 3 %, jedlá soľ, syridlo, lyzozým, Pecorino Romano 1 %, jadrá kešu orieškov 1 %, zemiakové lupienky, jedlá soľ, cesnak
Celkový dojem: Vizuálne najkrajšia omáčka je homogénna, s rovnomerne nasekanými orieškami. Vôňa je bazalková, s decentným syrovým tónom. Chuť plná, jemne korenistá a vyrovnane slaná.

Jemne pikantné: Pesto Basilico

Panzani, 200 g, 3,29 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: bazalka 33 %, slnečnicový olej, 28 %, voda, talianske syry 6,7 % (Grana Padano, Pecorino Romano), glukózový sirup, zemiakové vločky, jedlá soľ, mleté kešu orechy, olivový olej, píniové oriešky 0,5 %, regulátor kyslosti, kyselina mliečna, kyselina askorbová, cesnak
Celkový dojem: Omáčka s príjemne zelenou farbou a jemnou štruktúrou. Vôňa bazalková, nevtieravo syrová, v závere s cesnakovým nádychom. Chuť primerane slaná, jemne pikantná so syrovou dochuťou.

Bez syra: Pesto basilico

Vegan, 120 g, 3,19 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: bazalka 54%, panenský olivový olej extra, citrónová šťava 4 % píniové oriešky, morská soľ
Celkový dojem: Pesto má príjemnú tmavozelenú farbu aj sympatické zloženie, ale dojem kazia viditeľné časti tvrdších stoniek a listových pletív bazalky. Je bez syra, jeho chuť je kyslejšia, prechádza do horkej a silne v ňom cítiť olivový olej. Vôňa pesta je bylinková po bazalke, s jemným nádychom citrusov a mäty.

Len kešu oriešky: Pesto alla Genovese

Arisi, 130 g, 2,79 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: slnečnicový olej 40 %, bazalka 38 %, kešu oriešky, jedlá soľ, Parmigiano Reggiano, jedlá soľ, cesnak, regulátor kyslosti, kyselina mliečna
Celkový dojem: Má stredne zelenú farbu a vidno v ňom nadrobno nasekané oriešky. Vôňa je neutrálna, nevýrazná, iba jemne bazalková. Chuť kyslejšia, výrazne bylinková, príjemne slaná, v závere drevitá s náznakom typickej horkosti a trpkosti.

Eko:Pesto Basilico

Alnatura, 130 g, 3,49 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: bazalka* 55 %, slnečnicový olej*, zemiakové vločky*, extra panenský olivový olej*, píniové oriešky*, morská soľ, citrónová šťava* (* z ekologického poľnohospodárstva)
Celkový dojem: Pesto má sýtozelenú farbu s viditeľnými časťami hrubých stoniek. Má intenzívnu bazalkovú vôňu, ktorá prekvapujúco nezodpovedá chuti. Tá je mdlá, horkastá, farba pripomína skôr špenát s korenisto- mätovou dochuťou. Chýba orechová a syrová chuť.

Ako nátierka: Pesti alla Genovese

Barilla, 190 g, 3,99 €
Krajina pôvodu:
Taliansko
Zloženie: slnečnicový olej 44,5 %, bazalka 30%, kešu orechy, syr Grana Padano 4,5 %, sušená mliečna srvátka, jedlá soľ, syr Pecorino Romana 1,2 %, cukor, extra panenský olivový olej, bazalkový extrakt, prírodná aróma
Celkový dojem: Omáčka je krémová, s neatraktívnou farbou. Vôňa výrazne smotanovo-syrová, len s jemnými tónmi bazalky. Chuť najprv výrazne slaná prechádza cez trpko-korenistú do bazalkovej.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Testujeme pesto: Čo tvorí jeho základ a ako by malo chutiť?
Dobroslava Brunovská