Testujeme tvaroh: Viete, z ktorého vymiešate skvelú nátierku alebo upečiete najlepšie koláče?

06
Chuťmeter:
 
 
Viete, z ktorého vymiešate skvelú nátierku alebo upečiete najlepšie koláče? My už áno!

Aký by mal byť?

Produkt označovaný ako tvaroh musí obsahovať mlieko a zákysovú kultúru. Prípustné je použitie syridla a chloridu vápenatého. Mlieko a mliečna surovina nesmú byť v tvarohu zamenené za nemliečne náhrady. V tvarohu nesmie byť ani škrob, želatína či iné zahusťujúce látky, farbivá alebo rôzne aromatické a konzervačné látky.

Ak v ňom sú, nemôže sa už označovať ako tvaroh, ale ako výrobok z tvarohu. Vo všeobecnosti by tvaroh mal mať jemne rovnomernú až mierne hrudkovitú konzistenciu. Farba by mala byť prirodzene mliečne biela až jemne žltkastá a vôňa a chuť príjemne mliečna, jemne kyslastá.

Hodnotili:

Tvarohy hodnotili odborní posudzovatelia a naša cukrárka. Pri šiestich anonymných vzorkách si všímali konzistenciu, farbu, vôňu, chuť a celkový výsledný dojem.

ALŽBETA MEDVEĎOVÁ

Hodnotenie vykonala so skupinou zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia kvality potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

ĽUBOŠ MEGO

Náš kuchár uprednostňuje plnotučný tvaroh, ktorý sa hodí do dezertov, nátierok, smoothie, slaných koláčov alebo aj ako príloha k mäsitým jedlám. Ľúbi ho aj preliaty olivovým olejom, so soľou a s mletým korením.

VERONIKA KOLLÁROVÁ

Pre našu cukrárku je tvaroh životnou láskou aj pre jeho všestrannosť. Jemný tvaroh je fantastický v cheesecaku a hrudkovitý zase v kysnutých buchtách. Rada z neho robí nátierky a pridáva ho k cestovinám.

Sladká vôňa: Rajo tvaroh tučný hrudkovitý

200 g, 1,29 eura
Výrobca:
Rajo
Zloženie: neuvedené
Celkový dojem: Má jemnú textúru, je šťavnatý s neutrálnou, primerane kyslou chuťou. Vďaka tuku výborne chutí a dobre sa rozpúšťa na jazyku. Má stredne veľké hrudky a vôňu po sladkej srvátke. Je lahodný, krémový, preto sa aj ľahšie rozotiera. Ideálny do nátierok.

 

Sypké hrudky: Nitriansky tvaroh tučný hrudkovitý 

250 g, 1,09 eura
Výrobca: AGRO TAMI

Zloženie: mlieko, mliečne kultúry
Celkový dojem: Tvaroh je hutnejší, sladší, s väčšími nepoddajnými a sypkými hrudkami. Jeho vôňa je kyslomliečna bez cudzích prímesí. Konzistencia je primerane vlhká, drobivá a nelepivá. Ocenia ho ľudia, ktorí majú radi menej kyslé verzie tvarohu.

 

Jemný a lahodný: Tvaroh tučný hrudkovitý

250 g, 0,99 eura
Výrobca:
neuvedený
Zloženie: pasterizované mlieko, mliekarenské kultúry
Celkový dojem: Tvaroh s miniatúrnymi hrudkami chutí lahodne, nie sucho ani kyslo. Vôňu má tiež veľmi jemnú, nie príliš výraznú. Vďaka vhodnej štruktúre z neho urobíte dobrú nátierku alebo plnku do buchiet.

 

Harmonická chuť: Bezláktózový tvaroh jemný hrudkovitý

180 g, 1,19 eura
Výrobca:
Rajo
Zloženie: mlieko, enzým laktáza, mliekarenská kultúra
Celkový dojem: Tvaroh so sviežou, prirodzene mliečnou vôňou. Má harmonicky kyslú chuť. Konzistencia tvarohu je rovnomerne hrudkovitá s adekvátnou veľkosťou zrna. Pri konzumácii sa oddeľuje tekutina a jednotlivé hrudky chutia sucho a hutne.

 

Lahodne mliečny: Žitnoostrovský tvaroh jemný hrudkovitý

250 g, 1,57 eura
Výrobca:
Euromilk
Zloženie: pasterizované mlieko, mliekarenská kultúra
 Celkový dojem: Sypký, drobivý a suchý tvaroh s kyslosmotanovou vôňou a menšími hrudkami. Pre nižší obsah tekutiny pôsobí zo začiatku sucho, ale po čase sa vďaka obsahu tuku začne rozplývať na jazyku.

 

Drobné zrná: Babička tvaroh potivý tučný hrudkovitý

250 g, 1,49 eura
Výrobca:
Levické mliekarne
Zloženie: neuvedené
Celkový dojem: Má intenzívnu kyslomliečnu vôňu s nádychom kyslej srvátky. Chuť je najprv smotanovokrémová a postupne prechádza cez primerane kyslú až do jemne horkastej s ľahkým štipľavým akcentom. Konzistencia je málo hrudkovitá, drobné zrná sú silno lepivé.

 

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Testujeme tvaroh: Viete, z ktorého vymiešate skvelú nátierku alebo upečiete najlepšie koláče?
Dobroslava Brunovská